ВИЖДАШ ЛИ МЕ?

  

ВИЖДАШ ЛИ МЕ?

  

Confirmation Content

.

.

Labor Trafficking

Трудова експлоатация

Гледай сега

.

.

Sex Trafficking

Сексуална експлоатация

Гледай сега

.

.

.

Confirmation Content

Трудова експлоатация

Сценарий 1  Град на призраци
 

 

История 

Това е историята на двама млади мъже, Росен и Юри, които за пръв път се срещат посред нощ в каросерията на камион близо до гръцката граница. Росен пътува с бус от родния си град в България, за да преследва вълнуващата възможност да работи в чужбина. Юри има предложение за работа като администратор за 600 евро на седмица. Той толкова много се нуждае от тази работа, че оставя баба си и апартамента им в Украйна и пътува два дни с лодка и камион.

Пътуването продължава цяла нощ, докато накрая двамата не пристигат във ферма в Гърция. Нямат представа къде се намират, а непознат мъж взима паспортите им. Младите мъже са принудени да работят от сутрин до вечер на полето, нощем спят на мръсни рогозки в претъпкана с други работници стая. Въпреки изтощението им нямат право на почивка, ако спрат дори за малко биват бити от трафикантите си. Някои от работниците са принудени да използват опасни химикали без предпазна екипировка и никой от тях няма достатъчно пари, за да си купи храна. Юри и Росен не говорят езика, нямат телефони, нямат паспорти и не знаят къде се намират. Как биха могли да избягат?

Юри вижда листовка на Националната гореща линия за борба с трафика на хора в местния магазин. Иска да се обади за помощ, но Росен се страхува, че трафикантите ще ги набият, ако ги хванат. Юри намира телефон и се опитва да се свърже с горещата линия, но трафикантите го хващат още преди да успее да поиска помощ. Бият го жестоко с бухалка след което той изчезва. Росен не може да намери приятеля си и се страхува, че Юри може да е мъртъв. Решава, че трябва да направи всичко възможно, за да получи помощ. Собственикът на магазина позволява на Росен да използва неговия телефон и да се обади на горещата линия. Въпреки че Росен не е сигурен къде се намира, операторът успява да открие фермата. Полицията арестува трафикантите и намира Юри. Той едва ходи, но е жив.

*На българската национална телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100 можете да се обадите от всяка точка на Европа.

 

Признаци 

 • Нямат основни познания за езика и обичаите на страната, в която се намират
 • Не са сигурни какъв е адресът на мястото на което работят/нощуват
 • Търсят помощ от непознати, но едновременно с това са плахи и подозрителни
 • Изглеждат уморени, недохранени или дехидратирани с ограничен достъп до баня
 • Имат следи от жестоко насилие
 • Могат да изглеждат едновременно уплашени, ядосани, апатични и/или примирени.
 • Лесно се стряскат и бързо променят настроението си
 • Изтощени са от дългите часове тежка работа
 • Живеят в лоши условия, заедно с много други работници
 • Нямат подходящо работно облекло и екипировка (пр. за работа с химикали)
 • Избягват очен контакт
 • Свободата им е ограничена или напълно отнета
 • Изолирани са и нямат контакти с роднини и приятели
 • Могат да са придружени от контролиращ, който говори от тяхно име
 • Не могат да отговорят на въпроси като "Как се казва Вашият работодател?", "В коя компания работите?", “От къде минахте, за да стигнете дотук?”

Confirmation Content

Сексуална експлоатация

Сценарий 2  На брега на морето
 

 

История 

Тази история е за млада жена на име Симона, която винаги е мечтала да напусне провинцията, в която е израснала и да отиде на морето. Тя има усещането, че е единствената жена, която е толкова бедна, че дори не може да пътува. Вместо да отиде на морето трябва да остане със семейството си и да се грижи за болния си баща. Нейна „приятелка“, който вече работи там й казва, че ако отиде може да печели с хиляди на месец и й предлага да й помогне да си намери работа. Приятелката й изглежда толкова независима и свободна. Звучи като сбъдната мечта.

Когато пристига в морския град, се оказва, че нейният „работодател“ е безмилостен сводник, от когото дори „приятелката” й се страхува. Симона е принудена да прави секс срещу пари. Клиентите на публичния дом са жестоки и я насилват, оставяйки синини по врата й. Тя се опитва да избяга, но никой не иска да й помогне, а трафикантът изпраща своите хора да я намерят, да я набият и да я завлекат обратно в публичния дом. Тя е ядосана и отчаяна, иска да се измъкне, но е твърде ужасена от случилото се, за да се опита да избяга отново. Трафикантът заплашва, че следващия път, когато се опита да избяга ще я убие.

Един от „клиентите“ разпознава Симона, вижда я, когато тя се опитва да избяга и започва да се притеснява за нея. Иска да й помогне, но тя е объркана. Симона започва да му разказва истинската си история, но в един момент се стряска - “Дали това не е някакъв капан? Трафикантът ли го е изпратил? Това някакъв тест ли е? Дали някой подслушва?” Симона толкова много иска да се измъкне, но може ли да се довери на този мъж? Всъщност не може да рискува и го гони навън.

Мъжът вижда достатъчно. Той не знае цялата история, но ясно вижда страха й, затова се обажда на Българската национална телефонна линия за борба с трафика на хора и разказва за публичния дом. Операторът на горещата линия веднага се свързва с полицията. Трафикантите са арестувани, а Симона е отведена на безопасно място.

 

Признаци 

 • Белези от физическо насилие
 • Отчаяно търсят помощ от непознати
 • Не познават заобикалящата ги среда и не са от района
 • Могат да се държат така, сякаш нямат нужда от помощ ако наблизо е контролиращият ги
 • Облеклото им е неподходящо за сезона
 • Изглеждат уморени, недохранени или дехидратирани
 • Може да изглеждат едновременно гневни, недоверчиви или плахи, лесно изпадат в паника
 • Изолирани са и свободата им е ограничена, нямат контакти с роднини и приятели
 • Липсват им вещи от първа необходимост като пари, лични документи/паспорт и мобилен телефон
 • Често са придружавани от лице, което ги контролира и говори от тяхно име
 • Могат да треперят, когато са наблюдавани от доминиращ възрастен
 • Избягват очен контакт
 • Изтощени са от дългите работни часове през нощта
 • Може да проявяват импулсивност, рязка смяна на настроението или отбранително отношение*

*Това може да е в резултат на насилствена употреба на наркотици с цел по-голяма издръжливост при обслужване на “клиенти” или доброволно с цел справяне с психологическите травми от преживянот

Confirmation Content


   

Mодерното робство съществува.

Ако се усъмниш в такова, обади се!

Confirmation Content

Относно:

  
Трафикът на хора е най- бързо разрастващото се глобално престъпление, което засяга всички континенти и икономическите структури в света. Случва се в индустрии, с които взаимодействаме всеки ден.

 
Целта на “Виждаш ли ме?” е да образова и въоръжи обществото с нужните средства да разпознава трафика на хора в съответната държава и регион, и хората да докладват подозрителните ситуации. Колкото повече подадени сигнали има, толкова по- успешно биват идентифицирани жертвите.

Виждаш ли ме? съществува, за да ни информира за милионите мъже, жени, деца, които към момента се намират в капана на робството по цял свят. Партнирайки си с правоохранителните органи, неправителствените организации, правителствата, бизнесите, нашата цел е да приведем тази осведоменост в действие. Проверете сценариите по- горе, за да разберете повече, като изгледате видеото. 

  

Confirmation Content

Помогни ни да разкажем.

Наръчници

Confirmation Content

Наръчник за социални мрежи:

Използвай социалните мрежи, за да разпространиш борбата ни. Не се притеснявай, не трябва да теглиш никакво приложение. Ние сме те услеснили, като можеш съвсем сам да споделяш от телефона си. Само задръж пръста си на снимката, която искаш да използваш и я запази в папката Галерия. После копирай и постави текста директно. Може да използваш образците по- долу, или просто напиши свой.
Благодарим ти за подкрепата на “Виждаш ли ме?


Надписи:

  
1. Има милиони роби по света в наши дни. Аз подкрепям @A21, защото заедно, ти и аз, можем да направим нещо, за да променим това. Ако се усъмниш, обади се. A21.org/CanYouSeeMe #CanYouSeeMe #A21

2. Робството съществува и в наши дни. Ако подозираш такова, подай сигнал. Разбери как на @A21 or visit A21.org/CanYouSeeMe. #CanYouSeeMe #A21

3. Партнирам си с @А21 + #CanYouSeeMe, за да информирам хората за съвременното робство. Заедно можем да увеличим откриването, докладването и спасяването на жертви. Ако се усъмниш за подобен случай, подай сигнал: A21.org/CanYouSeeMe #A21

4. Робството все още съществува в съвременния свят. Ти и аз имаме истинска възможност да променим това. @А21 реализира #CanYouSeeMe, глобална кампания, която ни запознава с отличителните знаци на трафика на хора и как да докладваме съмнителни ситуации. Със споделените ни усилия, можем да заличим робството в наши дни. A21.org/CanYouSeeMe #A21

 

Плакати:   
  

Признаци:   
  

Confirmation Content

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА А21 ИЛИ НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА,
ПОСЕТИ: A21.org/Bulgaria или пиши на info.bg@a21.org.

Ако подозираш такъв-обади се на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора +0800 20 100

Confirmation Content